περιστερια ελλαδα
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Συμπληρώματα Βιταμινών και Μετάλλων

Πήγαινε κάτω

Συμπληρώματα Βιταμινών και Μετάλλων Empty Συμπληρώματα Βιταμινών και Μετάλλων

Δημοσίευση  admin Κυρ Νοε 20, 2011 5:35 am

Όπως ακριβώς εμείς, έτσι και τα πουλιά χρειάζονται βιταμίνες και μέταλλα για να ζήσουν. Δυστυχώς όμως, δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για να καθοριστεί ακριβώς η ποσότητα που χρειάζονται. Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα στα πτηνά, αφορούν στα πουλερικά. Ακόμη και στα πουλερικά, ξέρουμε πολλά περισσότερα για το θέμα σε ό,τι αφορά τα πουλιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη και τα πουλιά εκτροφής και λιγότερα για τις καθημερινές ανάγκες συντήρησης των πουλερικών.

Το μεγαλύτερο μέρος της γνώσης που αφορά, συνάγεται από αυτό που είναι γνωστό για τα πουλερικά. Όταν οι απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα έχουν καθοριστεί για τις ανάγκες των πουλερικών, αυτές βρίσκονται στο επίπεδο που απαιτείται είτε για την βελτιστοποίηση της ανάπτυξης (μικρά πουλιά), είτε για να αποτραπούν σημάδια ανεπάρκειας.

Μπορεί δηλαδή, να μην είναι στα επίπεδα που χρειάζεται ώστε να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής, να δώσουν καλύτερο φτέρωμα, ή να βελτιστοποιήσουν την αντίσταση στις ασθένειες. Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις συνιστώμενες δόσεις σε αυτό το άρθρο, αλλά θα ήθελα να ξέρετε από που προέρχονται αυτές.

Ιστορικά, τα πουλιά που ζουν σε αιχμαλωσία τρέφονται συνήθως με σπόρους. Οι σπόροι περιέχουν πολύ λίγες βιταμίνες και μέταλλα. Παραδείγματος χάριν, σε ένα τυπικό μείγμα σπόρων το ασβέστιο είναι 0,09%, η βιταμίνη D3 είναι 0,0, η βιταμίνη Α είναι 0,0, και η ριβοφλαβίνη είναι 2mg/kg. Έτσι, παρέχονται συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων, ασβεστούχα άμμο κ.α. Πολλοί άνθρωποι ταΐζουν τα πουλιά τους με αυτόν τον τρόπο. Κατ' αρχάς, θα επιθυμούσα να συζητήσω αυτήν την στρατηγική και τις προκλήσεις της.

Τα μίγματα σπόρων είναι σίγουρα ανεπαρκή σε βιταμίνες και μέταλλα για την ανάπτυξη νεοσσών, και την αναπαραγωγή. Είναι επίσης ανεπαρκή για την συντήρηση ενήλικων πουλιών μακροπρόθεσμα. Τελικά, τα πουλιά που δεν τους παρέχονται διατροφικά συμπληρώματα, αναπτύσσουν συνήθως φτωχό φτέρωμα, λεπιοειδές δέρμα, ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν πρόκειται να ταΐσετε με μίγμα σπόρων, πρέπει να χορηγείτε ταυτόχρονα συμπλήρωμα βιταμινών και τουλάχιστον ασβέστιο από τα ιχνοστοιχεία. Προσωπικά, πιστεύω ότι οι περισσότερες εμπορικές μάρκες πολυβιταμινών για πουλιά είναι καλές.

Μερικές από αυτές είναι σε μορφή σκόνης, που αναμειγνύεται σε υγρή τροφή και κάποιες άλλες είναι σε μορφή σκόνης ή υγρή μορφή που προστίθενται στο πόσιμο νερό. Μερικά πουλιά θα δεχτούν το συμπλήρωμα καλύτερα στην υγρή τροφή, μερικά στο νερό, και κάποια άλλα πιθανόν να μην το δεχτούν καθόλου.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το συμπλήρωμα, θα πρέπει να καταναλωθεί όλο. Αυτό ίσως ακούγεται ανόητο να το λέω, αλλά έχω πολλούς πελάτες που μου λένε, "ναι, δίνω βιταμίνες στα πουλιά μου κάθε ημέρα, αλλά δεν αγγίζουν τα λαχανικά που τα έβαλα."

Δεν μπορείτε να σταματήσετε εκεί εάν προσπαθείτε και το πουλί δεν συνεργάζεται. Πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να χορηγήσετε το συμπλήρωμα στο πουλί. Δοκιμάστε την μέθοδο της προσθήκης στην τροφή, αλλά και αυτή της προσθήκης στο πόσιμο νερό έτσι ώστε να βρείτε ποια ταιριάζει καλύτερα στο πουλί σας.

Εάν καμία από τις δύο δεν λειτουργήσει, δοκιμάστε να αναμίξετε το συμπλήρωμα με βασισμένο φασόλι, ή καλαμπόκι, ή ρύζι ή οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά αρέσει στο πουλί σας. Εάν δίνετε τις βιταμίνες στο πόσιμο νερό, να το αλλάζετε καθημερινά γιατί χάνουν την ισχύ τους με το φως και τη ζέστη. Μην δίνεται στο πουλί σας άλλο νερό σε χωριστή ποτίστρα.

Ένα πρόβλημα με τις βιταμίνες στο πόσιμο νερό είναι ότι, το καθιστούν ένα καλό μέσο ανάπτυξης βακτηριδίων. Δεν είναι ο αγαπημένος μου τρόπος χορήγησης συμπληρωμάτων στα πουλιά, αλλά είναι καλύτερος από την μη χορήγηση.

Μια άλλη στρατηγική που ακολουθούν κάποιοι, είναι οι ενισχυμένες τροφές σπόρων. Αυτές ενισχύονται με βιταμίνες και μέταλλα αναμεμειγμένες με σπόρους ή με την προσθήκη μικρών σβώλων από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που αναμιγνύονται μέσα στους σπόρους.

Το μείγμα σβόλων αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών λειτουργεί εάν το πουλί καταναλώνει πραγματικά τους σβόλους που βρίσκονται στις μερίδες του μίγματος. Πάλι, έχω πολλούς πελάτες που μου λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ το πουλί τους να καταναλώνει πραγματικά τους σβόλους μέσα από το μείγμα με τους σπόρους. Μπορεί να ταΐζετε το καλύτερης ποιότητας ενισχυμένο μίγμα, αλλά το πουλί σας θα παραμείνει ακάλυπτο από βιταμίνες εάν δεν τρώει τίποτε άλλο εκτός από τον σπόρο.

Η συμπλήρωση της διατροφής του πουλιού σας με τα φρούτα και τα λαχανικά, προσφέρει ποικιλία, φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες, αλλά δεν προσθέτει πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούνται κατά βάση από νερό. Σε μια υγρή κατά βάση διατροφική μάζα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα είναι εξίσου χαμηλή, όσο και ο σπόρος στις περισσότερες περιπτώσεις. Επίσης, τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι χειρότερα από τα φρέσκα. Ακόμα κι αν ένα πουλί τρώει κυρίως νωπούς καρπούς, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάζει ανεπάρκεια σε ορισμένα διατροφικά στοιχεία (ειδικά βιταμίνη D, που προέρχεται μόνο από ζωικές ή συνθετικές πηγές).

Η σίτιση με πολλά και διαφορετικά είδη τροφών χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους. Ελπίζουν ότι το πουλί ξέρει τι του χρειάζεται και τρώει αναλόγως. Προσφέρουν μίγμα σπόρων, νωπούς καρπούς και λαχανικά.

Μερικά πουλιά τρώνε πραγματικά λίγο από όλα και αυτός ο τρόπος λειτουργεί για αυτά. Τα περισσότερα πουλιά όμως θα φάνε τις υψηλότερες σε θερμιδική αξία τροφές, συνήθως σπόρους, και ελάχιστα από τα υπόλοιπα. Η σίτιση αυτού του είδους είναι πιο επικίνδυνη σε εκτροφείς που ταϊζουν νεοσσούς στη φωλιά.

Σκέφτεστε ότι προσφέρετε τα πάντα στους νεοσσούς αφού οι γονείς θα κάνουν την δουλεία τους, αλλά δεν κάνετε την καλύτερη επιλογή. Βλέπω πολλές σκελετικές ανωμαλίες σε νεοσσούς, των οποίων οι γονείς αγνόησαν τους εμπλουτισμένους σβόλους και εστίασαν την επιλογή τους στο μίγμα σπόρων.

Ένα άλλο ζήτημα συμπληρωμάτων είναι τα συμπληρώματα ασβεστίου. Τα πουλιά χρειάζονται άλλα μέταλλα σε ίχνη, αλλά το ασβέστιο είναι αυτό που χρειάζονται περισσότερων από όλα. Προφανώς, οι αναπτυσσόμενοι νεοσσοί και τα ωοτόκα θηλυκά είναι οι περισσότερο ενδιαφερόμενοι. Ρωτώ πάντα τους πελάτες μου με ωοτόκες θηλυκές ή ζευγάρια που ταΐζουν νεοσσούς, για τη διατροφή.

Εάν ταΐζουν μείγμα σπόρων, ρωτώ εάν δίνουν στο πουλί κόκαλο σουπιάς. Εάν λένε ναι, ρωτώ πάντα εάν το πουλί (α) το χρησιμοποιεί. Θα μένατε καταπληκτικό από τον αριθμό των ανθρώπων που μου λένε όχι. Δεν χρησιμεύει εάν δεν το χρησιμοποιούν. Μερικά πουλιά θα χρησιμοποιήσουν το κόκαλο σουπιάς ενώ αλλά όχι. Η ασβεστούχα άμμος δεν θα δώσει σε μια θηλυκιά αρκετό ασβέστιο για να υποστηρίξει την ωοτοκία της ή σε έναν νεοσσό για την ανάπτυξή του.

Εάν το πουλί σας δεν δεχτεί ένα κόκαλο σουπιάς, πρέπει να βάλετε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου σε μια λιχουδιά που θα φάει ή στο πόσιμο νερό. Αυτό δεν είναι απαραίτητο σε μη ωοτόκα ενήλικα πουλιά. Θυμηθείτε ότι η βιταμίνη D3, είναι αναγκαία για τα πουλιά σας για να είναι σε θέση να αφομοιώσουν το ασβέστιο που λαμβάνουν.

Βλέπω κάποιους ανθρώπους να δίνουν στην ωοτόκα θηλυκά τους ένα συμπλήρωμα ασβεστίου, αλλά κανένα συμπλήρωμα βιταμινών. Εάν το πουλί σας δεν εκτίθεται στο άμεσο φως του ήλιου (όχι μέσω ενός παραθύρου, όπου αντανακλώνται οι ακτίνες UV), για περίπου 10-20 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές εβδομαδιαίως, χρειάζεται διαιτητική βιταμίνη D3.

Εάν οποιεσδήποτε από τις ανωτέρω στρατηγικές εφαρμόζεται στο πουλί σας, νομίζω πως είναι εντάξει. Εάν έχετε ένα πουλί που δεν μπορείτε να του χορηγήσετε κάποιο συμπλήρωμα με καμία από τις παραπάνω στρατηγικές, πιστεύω ότι πρέπει να υποβάλετε το πουλί σε μια διατροφή με εμπλουτισμένους σβόλους.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η διατροφή όλων των πουλιών πρέπει να βασίζεται σε σβόλους με υγιεινές απολαύσεις προσφερόμενες σε μικρή ποσότητα. Οι διατροφή με εμπλουτισμένους σβόλους περιέχει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που τα πουλιά μας χρειάζονται. Με αυτόν τον τρόπο, ξέρετε πόσες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία παίρνουν, ενώ όταν τις συμπληρώνετε στην νωπή τροφή ή το πόσιμο νερό μπορείτε μόνο να εικάσετε.

Εάν επιλέγετε κάλους εμπλουτισμένους σβόλους με καλή φήμη, δεν κινδυνεύετε από υπερδοσολογία (το περισσότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο). Αν το πουλί σας διατρέφεται με σβόλους, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε για οτιδήποτε άλλο. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να χορηγείτε συμπληρώματα βιταμινών ή μετάλλων, όταν το πουλί σας διατρέφεται με σβόλους χωρίς την συμβουλή ενός κτηνιάτρου.

By Dr. Jeanne Smith, DVM Avian Health Services
admin
admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 395
Ημερομηνία εγγραφής : 01/05/2011
Ηλικία : 52
Τόπος : θεσσαλονικη

https://pigeongreek.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης